South-Surrey-Smiles case study

Neo-Metro Custom Project Completed
South Surrey Smiles B.C., V3Z 0S8
Designer: Linda Sale, Linda Sale Interior Design


Linda Sale’s task was to design an environment that was playful, colorful, and sophisticated, but also one that could meet the logistical demands of a busy orthodontic practice. The result is a space as dazzling as the smiles created there.

South Surrey Smiles design environment

Designing for Business Growth

Competition is heavy in the field of orthodontics, and first impressions are important. Potential patients begin to form their opinion of a practice the moment they walk through the front door.
South Surrey Smiles patient demographic covers a broad range in age, but their core client base is early teen to about twenty years old. To appeal to this demographic, Sale and her client decided on a hip and contemporary vibe.

The waiting area at South Surrey Smiles has the casual and relaxed feel of a lounge with comfortable seating and a custom latte bar. The treatments areas have an open and airy feel with beautiful views of the outdoor gardens; yet still maintain the patient’s privacy.
It is only natural that some of the patients bring a bit of anxiety with them when they walk through the doors for the first time. Sale based her design on a clean neutral pallet to help relax the patients, and then added a bit of strategically placed color to add a whimsical element to the space. However, those color elements served a purpose other than just whimsy.

South Surrey Smiles design environment
Sinks

“Not only were the Neo-Metro sinks a design feature, but they were incremental in the wayfinding aspect, and of course hygiene in that they are easy to clean”

~Linda Sale

Designing for Wayfinding

Orthodontic care requires multiple visits over the course of treatment. Because patients often return monthly, they become familiar with the routine. The client was looking for a self-serve environment, and Sale turned to color to help.
When patients sign in at South Surrey Smiles, they are directed to either the "Orange" or the "Green" on-deck area where they can brush, floss, and relax before their treatment. These on-deck areas are easily identified through the incorporation of custom colored area rugs, wall vinyl, and seating.
self-service

wall-mounted-Ebb

Neo-Metro sinks played a significant role in the wayfinding process. As patients walk down the hall, the first thing that captures their attention is the Neo-Metro wall mounted Ebb sink made from Cast Resin with color to match the patients’ assigned on-deck area. LED lighting illuminates the sink decks providing a deep ambient glow that is bold, strong and begs for attention.
The sinks, while certainly beautiful to look at, have an even bigger role to play.